+25 jaar knowhow
Bruggen Grote Gat
Projecten

Bruggen Grote Gat

Zilt natuurgebied met zeldzame soorten
Oostburg

Vlakbij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen ligt het Grote Gat, een kreekrestant. Het water was in de Tachtigjarige Oorlog de grens tussen de Staatse en Spaanse troepen die beiden, elk aan hun eigen kant, schansen aanlegden. De resten daarvan kun je nog zien aan het reliëf in het landschap. Nu is het Grote Gat een zilt natuurgebied, waar zeldzame soorten als Kruipend Moerasscherm voorkomen.

Opdrachtgever: Dienst Landelijk Gebied
Expertises:
Diensten:
Ruimte en Groen Ruimte en Groen
Toegankelijk maken van gebied
Toegankelijk maken van gebied

Om dit gebied toegankelijk te maken zijn een aantal vlonder met bruggen door dit waterrijke gebied gelegd. Vanuit Oostburg kun je via dit stelsel van paden over het water de kreek verkennen en het buitengebied intrekken. De dichte oeverbegroeiingen met veel riet maken een rondgang tot een verrassingstocht. Zitelementen op de oevers nodigen uit om even uit te rusten en kennis te nemen van de informatie over natuur en historie die op diverse plekken middels informatiepanelen verteld wordt.

Het ontwerpen en uitdetailleren van de bruggen was een specifieke klus. Ook de fundatie vereiste bijzondere aandacht aangezien hier veel munitie vanuit de Tweede Wereldoorlog bleek te liggen. Technische details betroffen daarnaast o.a. de booglijnen in de leuningen van de verhoogde delen en de uitvoering in gerecycled kunststof.

Ook bij de aanleg mochten wij een rol spelen in een stuk directievoering en toezicht.

Ruimte en Groen Ruimte en Groen