+25 jaar knowhow
Hotspots
Projecten

Hotspots

Kroon op kustversterking
Zeeuws-Vlaanderen

In het duingebied tussen Breskens en Cadzand zijn vier prachtige recreatiepunten aangelegd. Alle vier zijn ze qua inrichting gelinkt aan de daar geldende kustthema’s:

stijlvol – Cadzand
familiair – Nieuwvliet-Bad
cultureel – Groede
maritiem – Breskens

Opdrachtgever: Dienst Landelijk Gebied
Expertises:
Diensten:
Schakel tussen land en zee
Schakel tussen land en zee

De Hotspots zijn uitgevoerd in robuuste materialen die zich goed voegen in het duingebied. Een terugkerend herkenningselement is de houten mast met witte vlag. De Hotspots leggen een kroon op de afgeronde kustversterking en vormen een schakel tussen land en zee. ‘Hot Spots’ is een project van de Provincie Zeeland, Gemeente Sluis en Waterschap Scheldestromen. Dienst Landelijk Gebied is de uitvoerende partij in het traject, in opdracht van de provincie. De vormgeving, uitwerking en begeleiding van de uitvoering was in handen van Buro Ruimte & Groen.

‘Stijlvol’ Cadzand
‘Stijlvol’ Cadzand

In de duinen ter hoogte van de Herdijkte Zwarte Polder, is het bestaande uitkijkpunt uitgebreid met pallisadenwanden (een aaneengesloten rij palen) met aan beide zijden bankjes. Nu is het mogelijk om zowel van de zee als van het uitzicht over de Herdijkte Zwarte Polder te genieten.

Ruimte en Groen Ruimte en Groen
‘Familiair’ Nieuwvliet-Bad
‘Familiair’ Nieuwvliet-Bad

De kustplaats Nieuwvliet-Bad staat in het teken van familievakanties. De Hotspot ‘Familiair’ is hier dan ook op ingericht. De speelplaats in de duinen is een trekpleister voor jong en oud. De klimpyramide met kraaiennest, de touwschommels, het stappalen parcours en de hangmatten zijn helemaal geïntegreerd in de duinen. Het is een fijne plek waar kinderen lekker kunnen ravotten en de ouders kunnen genieten van het landschap. Bovendien is via een vlonderpad de plek ook voor minder validen goed bereikbaar.

Hotspots Hotspots Hotspots Hotspots
‘Cultureel’ Groede
‘Cultureel’ Groede

Door de verhoogde ligging is de Hotspot ter hoogte van Groede, al snel in het oog springend. Ook de futuristische overkapping prikkelt de nieuwsgierigheid over wat daar te doen zal zijn. Het openluchttheater is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Het is een ideale overdekte stopplek voor fietsers, maar ook een prachtig uitzichtpunt naar zowel de land als zeezijde. De culturele sfeer komt tot uitdrukking in de vlondervloer van het theater waar een gedicht van Jacob Cats is opgenomen. Jacob Cats was een beroemd dichter die een buitenhuis had in Groede.

Hotspots Hotspots Hotspots Hotspots
‘Maritiem’ Breskens
‘Maritiem’ Breskens

Ter hoogte van Breskens is een vierde hotspot gerealiseerd, die tevens als vogeltelpost fungeert. Deze heeft het thema ‘Maritiem’ gekregen, gelinkt aan het karakter van Breskens. In de hotspot wordt dit thema concreet tot uitdrukking gebracht in de vorm van een scheepswand compleet met patrijspoortjes. Voor vogelaars is deze plek een eldorado. De jaarlijkse vogeltrek kan vanaf dit punt uitstekend gespot worden. Bij tijden staat de plek dan ook zwart van mensen met fototoestellen en verrekijkers. Op en om het element is hier volop ruimte voor gereserveerd. De hardhouten wanden van het ‘schip’ geven de nodige (wind)beschutting en zijn een opstelrand voor kijkers. De geïntegreerde zitelementen nodigen uit om te zitten. Ook voor kinderen is de plek een uitdaging. Het is een prachtige speelplek met buitendijks uitzicht op de Westerschelde en binnendijks zicht op het Zeeuws Vlaamse landschap met het natuur- en recreatieproject Waterdunen.

Hotspots Hotspots Hotspots Hotspots